poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Jagodziak z kruszonką

Potrzebowałam przepisu, który mi stworzy ciasto szybko i bez użycia masła/margaryny..

No i znalazłam..

W oryginalnym przepisie Aga przygotowała to ciasto z wiśniami.

Pyszne, wilgotne a w mojej wersji mocno nadziane jagodami ;)

Polecam!

Składniki: 

Ciasto:

250ml maślanki/kefiru (ja użyłam kwaśnego mleka)

125ml oleju

3 jajka

2 1/2 szkl. mąki pszennej

100g cukru

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ok. 3 podwójne garści jagód (u mnie mrożone)

 

Kruszonka:

50g mąki 

30g masła

2 łyżki cukru 

Foremkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować kruszonkę, mąkę, masło i cukier rozetrzeć palcami, tak żeby powstały okruchy.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać łyżką lub zmiksować na najmniejszych obrotach miksera.

Ciasto przelać do foremki, na wierzchu ułożyć jagody i posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 60 minut. 

 

wtorek, 19 lipca 2011
Biszkopt z jagodami

Przepis na ten biszkopt podawałam już na blogu...Zawsze się sprawdza, w zależności od rodzaju owoców jakie dodamy...

Moja dzisiejsza propozycja jest z jagodami. Jeszcze zeszłorocznymi, mrożonymi, ilość dowolna. Zazwyczaj jak dosypuję owoce, myślę, że przedobrzę i będzie klapa - jenakże zawsze po upieczeniu mam niedosyt i żałuję, że nie dosypałam więcej...

Polecam gdy zjawią się niespodziewani goście oraz zawsze wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego :)


                           

Składniki na dużą porcję:

1,5 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

6 białek

6 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ulubione sezonowe owoce - ilość dowolna

                      

Utrzeć cukier z żółtkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ubić białka i dodać do ciasta. Rozłożyć na cieście ulubione owoce.

Piec około 40 minut w temperaturze 180-190 ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Można też wszystkie składniki zmiksować, uzyskując gładką, jednolitą masę. 

Polecam!

                            

środa, 08 czerwca 2011
Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką

Na najróżniejszych blogach baaardzo dużo jest przepisów na ciasta z najróżniejszymi owocami...rabarbar czeka w kolejce ;)

U mnie przyszła kolej na truskawki w towarzystwie czerwonego winogronu :)

Ciasto - poezja smaku! Myślę, że bez żadnych dodatków typu owoce i galaretka, smakowało by równie dobrze.

Moja dzisiejsza propozycja ściągnięta z blogu "Moje Wypieki".

Oczywiście gorąco polecam!

Składniki:

pół szklanki mleka

50g gorzkiej czekolady 70%

1 szklanka mąki pszennej

pół szklanki kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

1 jajko

2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (do max 3/4 szklanki)

70 ml oleju słonecznikowego (około 1/4 szklanki)

pół szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja ekstrakt zamieniłam cukrem waniliowym)

 

Mleko podgrzać. Do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.

Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać.

Jajko (w całości) utrzeć na jasny krem (Dorotka uciera mikserem z końcówką do ubijania białek – ja również :)). Dodać cukier i dalej ucierać. Wlać olej, śmietanę, ekstrakt (u mnie cukier waniliwy) i zmiksować. Dodać ostudzone mleko i zmiksować.

Do zmiksowanej masy dodać przesiane składniki, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno). Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Ciasto urośnie z lekką górką - można ją delikatnie ściąć nożem, by wyrównać ciasto lub jeszcze ciepłe ciasto odwrócić spodem do góry i ułożyć na paterze, wystudzić. Wokół ciasta zapiąć z powrotem obręcz tortownicy. Ja po upieczeniu wyjęłam ciasto z tortownicy, wymieniłam pergamin i dalszą część ciasta…czyli wykładanie owoców i zalewanie galaretki, dokończyłam w tortownicy z obręczą.

 

Ponadto:

35 - 40 dag owoców lata, np. maliny, jeżyny, porzeczka czarna lub czerwona, wiśnie (według uwagi Dorotki owoce mogą być mrożone, co spowoduje że galaretka szybciej stężeje), u mnie owoców było troszkę więcej - nie mogłam się oprzeć ;)

2 galaretki wiśniowe (każda na 500 ml wody)

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Wystudzić, schłodzić do momentu gdy galaretka stężeje na tyle, że będzie ją można wyłożyć na owoce (uwaga: zbyt rzadka galaretka wsiąknie w ciasto).

Na ciasto zapięte w obręcz wyłożyć równo owoce, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki.

Ostrożnie uwolnić ciasto z obręczy i podawać.

Na przyjemniejsze fotki zapraszam do autorki przepisu ;)

Niestety nie mogłam nie pokazać tego ciasta, jest przepyszne! A jakość zdjęć - to tylko malutki dodatek do przepisu :)

Jednocześnie moją propozycję dodaję do akcji Yobady Jedzenie z muzyką w tle

(posłuchajcie sami) oraz do akcji Shinju Truskawki 2011

 

sobota, 21 maja 2011
Pastel Vasco con quindas - kremowy placek z wiśniami

Hiszpanie podobno szczycą się wszelkiego rodzaju puddingami..

Skoro oni – ja też :-)

Poniżej przedstawiam połączenie maślanego kruchego ciasta i kremu, które zostały ze sobą zapieczone. W ten sposób powstał smakowity deser. Przepis zaczerpnęłam z książki pt. „Kuchnia Hiszpańska i Portugalska” autorstwa Elisabeth Luard.

Podobno świetnie się komponuje z Pacharan’em – baskijską wersją tarninowego ginu, który podkreśla smak quindos (małych szkarłatnych dzikich wiśni). Ja zastąpiłam quindos wisienkami z nalewki..

Moja słodka propozycja do akcji Adrijah – F1 w kuchni.

F1 od kuchni










 

Przepis podaję za autorką:

Składniki na kruche ciasto:

garść drylowanych, namoczonych w 1 łyżce Pacharan’u (u mnie wiśnie z nalewki wiśniowej „wydrylowane”)

ubite jajko do glazurowania (ja użyłam tylko roztrzepanych białek)

350 g mąki pszennej

½ łyżeczka soli

1 całe jajko i 2 żółtka (białka użyłam do glazurowania)

200 g cukru pudru (dałam odrobinę mniej)

200 g drobno posiekanego masła

Sok i drobno starta skórka z 1 cytryny

 

Składniki na krem:

225 ml tłustego mleka

nasiona z laski wanilii (ja użyłam opakowanie cukru waniliowego)

2 żółtka

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Najpierw sporządzamy krem – potrzebujemy czasu na przestudzenie. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy aż się dokładnie wymieszają lub ubijamy trzepaczką, aby uzyskać gładki krem. Delikatnie podgrzewać, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy tylko zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i pozwalamy ostygnąć. Mieszając dodajemy wiśnie i parachan.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

Mąkę przesiewamy razem z solą, a w powstałym kopczyku robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy je rękoma – ciepło stopi masło i sprawi że wszystkie elementy lepiej się wymieszają. Możemy również umieścić składniki w malakserze i miksujemy aby było miękki i gładkie. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

Formę do ciasta o średnicy 20 cm smarujemy masłem a jej brzegi wykładamy pergaminem piekarniczym.

Na dnie układamy 2/3 ciasta. Pokrywamy je kremem, brzeg pozostawiając nieobłożony (na grubość kciuka). Wyklepujemy na wierzch pozostałą część ciasta tak, aby pokryło  rozsmarowany krem. Pędzelkiem pokrywamy je ubitym jajkiem

(ja pokryłam roztrzepanymi białkami) i pieczemy 50-60 minut – aż pięknie zbrązowieje.

Oprószamy cukrem pudrem.


Może nie prezentuje się najlepiej, ale muszę powiedzieć że smakowało wszystkim, którzy to ciacho próbowali. Nie jest słodkie..no i zawierało wisienki :P

Polecam!

 

 



| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie