poniedziałek, 21 marca 2011
Z cyklu: przeboje z ciasta francuskiego...

W skali od 1 do 5, mój prywatny krytyk kulinarny ocenił to ciastko na..

No właśnie, ciekawa jestem czy zgadniecie na ile :)

Jedną z wielu zalet ciasta francuskiego jest to, że bardzo szybko można wyczarować cuda, które pocieszą oko i niejedno podniebienie.

Oto moja proppozycja, podpatrzona na tym blogu.

Potrzebujemy:

rolkę ciasta francuskiego

1 jajko

foremki do wykrajania ciastek

Wykonanie:

Rozwałkować ciasto, wykrajać dowolnie ciasteczka.

Tak wyglądało moje przed upieczeniem:

 

Poszczególne warstwy ciasta smarujemy białkiem. Pieczemy do zarumienienia.

Po upieczeniu ciastka wyglądają o tak:

 

Ciastka wypełniłam serkiem oraz ozdobiłam wisienkami z nalewki wiśniowej :)

Przygotowanie serka:

Potrzebujemy:

pół kostki (ok. 25 dag) zmielonego sera

1 żółtko

cukier waniliowy

2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszać. Wypełnić ciastko za pomocą rękawa cukierniczego.

 

To "uśmiechnięte ciacho" to mój ulubieniec ;)

 

Idealna propozycja do kawy ;)

Polecam!

 

 

 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie