czwartek, 28 lipca 2011
Makaron z kurczakiem i warzywami

Dania makaronowe zawsze robię, gdy brak czasu na wszystko...

Taka ich zaleta - parę minut i gotowe. Dziś polecam Wam makaron z kurczakiem i warzywami z tego przepisu z moimi malutkimi zmianami :)

Z poniższych składników mieliśmy makaronową ucztę na dwa dni ;)

Składniki:

około 250 -300g makaronu „świderki” lub „rurki”

około 400g filetów z kurczaka

1 puszka groszku konserwowego (równie dobrze może być świeży lub mrożony) lub 1 puszka kukurydzy lub pół na pół

1 puszka marchewki lub fasolki konserwowej (równie dobrze może być świeża, podgotowana wcześniej) ja użyłam połączenia groszku z marchewką ze słoiczka

1 duża czerwona papryka (lub innego koloru, jakiego brakuje w zapiekance)

kilka pieczarek

2 łyżki kwaśnej śmietany

garść posiekanej natki pietruszki

przyprawy: sól, pieprz, curry, pieprz cayenne

około 200g sera żółtego (ser pominęłam)

 

Wykonanie:

Makaron zagotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą.

Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.

Filety z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub kostkę. Posolić, oprószyć curry, usmażyć na oleju.

Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć ostudzony makaron, wszystkie przygotowane warzywa, usmażonego kurczaka, śmietanę, doprawić lekko pieprzem. Wymieszać.

Posypać startym na tarce lub prościej - wyłożyć na górę pokrojony ser żółty

Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Podawać gorące.

Na tym zdjęciu wierszowana wersja przepisu ;)

wtorek, 07 czerwca 2011
Tortellini z brokułami i suszonymi pomidorami

Kolejna propozycja na makaronowe szaleństwo. Do tej pory tortellini wykorzystywałam do sałatki "na zimno". Nie wyobrażałam sobie, że można podawać je również na ciepło...Podkusiła mnie ta propozycja

Ciężko opisać smak tej potrawy bo jest tak smaczna, że nie pozostaje mi nic innego jak tylko zachęcić Was do wypróbowania!

Składniki: 

250g tortellini (można użyć dowolnego makaronu)

250g brokułów

1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie

1 mała cebulka

2 ząbki czosnku

sól, pieprz (pominęłam)

 

Tortellini ugotować.

Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować.

Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić w paski.

Na patelnię wlać oliwę z pomidorów, dodać cebule, czosnek i delikatnie podsmażyć.

Dodać pomidory, ugotowane brokuły i tortellini, całość wymieszać i potrzymać jeszcze chwilę razem na patelni, na małym ogniu.

Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Moje suszone pomidory były w słoiczku razem z kaparami. Całość tak się skomponowała smakowo że nie musiałam niczym doprawiać. Naprawdę pyszne danie!

Polecam!

 

czwartek, 02 czerwca 2011
Moja wersja Spaghetti

Wczoraj miałam bardzo mało czasu na przygotowanie obiadu. Musiało być: dobrze, szybko i do syta…Wymyśliłam spaghetti…Składniki są dobrane według tego co akurat miałam w swoich zasobach – efektem było to, że jedliśmy pyszne danie alla Bolognese;)

 

Składniki  (na dwie porcje):

garść makaronu Spaghetti

ok. 20 dag mięsa mielonego

pół słoiczka suszonych pomidorów

duża czerwona cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki śmietanki 12%

4-6 łyżek koncentratu pomidorowego

kilka zielonych oliwek

sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku (ja zawsze daję kilka „szczypt”)

 

Wykonanie:

Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami producenta.

Cebulę kroimy na talarki, drobno siekamy czosnek.

Podsmażamy na patelni na oliwie z suszonych pomidorów. Dodajemy mięso. W momencie gdy mięso będzie usmażone (będzie się rozdzielać na kawałeczki) dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy przyprawami.

Na ugotowany makaron wykładamy sos. Dodajemy oliwki. 

Oglądałam w jakimś programie, że najlepsze spaghetti wychodzi wtedy, gdy wymieszamy makaron z sosem, trzymając jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Tak też zrobiłam z moim wczorajszym daniem. Pycha!

Zielone oliwki były bardzo smacznym dodatkiem do całości, tym samym dodaję wpis do akcji Oliwka 2011

”oliwka”

”oliwka”

 

 

wtorek, 05 kwietnia 2011
Makaron z indykiem i warzywami

Przepis na to danie wyszukałam w książeczce pt. "Obiad w dwa kwadranse". Chcąc dopieścić obiadek - siedziałam w kuchni troszkę dłuzej.. Polecam bo jest naprawdę dobre..

Potrzebujemy:

20 dag suchego makaronu, najlepiej razowego (u mnie 4 garście makaronu razowego – kokardki)

50 dag mięsa z piersi indyka bez skóry

łyżka oleju (ja zastosowałam oliwę z oliwek – troszkę więcej niż łyżkę)

8 pieczarek

por

4 łyżki mrożonego groszku (z powodu braku mrożonego groszku zastosowałam groszek z puszki)

sól, pieprz ziołowy oraz mój ulubiony pieprz cayenne

 

Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju.

Na pozostałym po smażeniu mięsa oleju poddusić pokrojone połówki pieczarek i pokrojonego pora oraz groszek.

Warzywa dusić ok. 15 min.

Następnie połączyć je z mięsem i doprawić do smaku.

Makaron ugotować al dente i przełożyć na patelnię.

Podgrzewać przez 5 minut.

Przed podaniem posypać natką pietruszki lub koperkiem.

Gotowe :-) 

 

 

niedziela, 27 marca 2011
Spaghetti z bazyliowym pesto.

Do zrobienia tego dania zainspirowała mnie Majanka. Natychmiast zaczęłam poszukiwania świeżej bazylii oraz … musiałam nabyć blender. Efekt – smakowite danie…jeszcze pamiętam zapach pesto i smak spaghetti …mmm…

Będę wracać to tego dania na pewno wiele razy. Naprawdę polecam! Majanko – dziękuję za inspirację !!!

 

Przepis na makaron z cukinią i bazylikowym pesto cytuję za autorką:

Składniki na 1 porcję:

garść dowolnego makaronu (u mnie spaghetti)

1 mniejsza cukinia

1 ząbek czosnku

kilka łyżek bazyliowego pesto (Pesto alla Genovese con Basilico firmy Grand'Italia) ja wykorzystałam własnoręcznie zrobiony

sól, pieprz do smaku

oliwa

Wykonanie:

Na gorącej patelni podgrzać oliwę. Ząbek czosnku posiekać i zeszklić na oliwie. Pokroić cukinię na niewielkie kawałki, posolić, popieprzyć do smaku  i podsmażyć na patelni. Makaron ugotować, odcedzić. Na talerz wrzucić  makaron, na niego cukinię oraz kilka łyżek sosu pesto do smaku. Wszystko wymieszać i spróbować. Jak smakuje to zjadać.

Nam smakowało. Ja dodatkowo podałam z grzankami.

 

Przepis na grzanki:

większa bułka lub bagietka

1 żółtko

troszkę mleka

sól, pieprz i koperek do smaku

Wykonanie:

Żółtko wymieszać z mlekiem i przyprawami. Bułkę lub bagietkę pokroić w kromki. Obtoczyć i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Można zapiec w piekarniku.

 

Przepis na bazyliowe Pesto (znaleziony na blogu majanaboxing.blox.pl):

Składniki:

jedna doniczka bazylii (listki i cienkie gałązki)

2 ząbki czosnku

3 łyżki tartego parmezanu

pół paczki orzeszków piniowych (Majanka użyła orzechów włoskich, ja również)

oliwa z oliwek (tyle, żeby pasta wyszła jednolita i gęsta)

Wykonanie:

Orzeszki piniowe lekko podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć do reszty wymieszanych składników i wszystko utrzeć w moździerzu w razie potrzeby dodając oliwę (można posłużyć sie blenderem).

Można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. U nas niestety nie było co przechowywać – zjedliśmy wszystko :)

 

 

 

czwartek, 03 marca 2011
Łazanki

Jako że mój M. przepada za kiszoną kapustą, postanowiłam przygotować łazanki.

Pomimo, że to takie proste danie, robiłam je pierwszy raz. Mina M. po kilku kęsach - bezcenna :)

Posiłkowałam się przepisem z tego bloga. Troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Zapraszam do degustacji :)

 

Przepis cytuję za Margarytką:

 

250 g makaronu łazanki

500 g kapusty kiszonej (u mnie było troszkę mniej)

2 cebule

10-12 pieczarek

laska albo i dwie kiełbasy (pominęłam)

3 łyżki oleju

2 liście laurowe

3 ziarnka ziela angielskiego

pieprz, kminek, chili (zamiast chili dodałam pieprz cayenne)

 

 

Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha.

Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku.

Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać.

 

Margarytka na swoim blogu zamieściła informację, że może danie nie wygląda zbyt pięknie, ale smakuje świetnie. Całkowicie się z nią zgadzam:)

 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie