poniedziałek, 18 lipca 2011
Babeczki z czarnego lasu :)

Witam po przerwie :-)

Na miły początek tygodnia, polecam Wam pyszne babeczki od niezawodnej Dorotus.

Ciasto jest pyszne jeszcze przed upieczeniem :) a po upieczeniu – niebo w gębie.

Do produkcji tych małych pyszności użyłam czereśni…jeszcze gdy były dostępne w sklepach.

 

Składniki na 12 babeczek (cytuję za autorką, w nawiasach moje małe zmiany):

1/4 szklanki wiśni z kompotu, syropu lub świeżych (u mnie wiśnie z nalewki)

1/4 szklanki kompotu z wiśni lub syropu (u mnie nalewka wiśniowa, dałam troszkę więcej pomijając Kirch/cherry brandy)

80g masła

50g gorzkiej czekolady

pół szklanki cukru

35 ml Kirschu (cherry brandy)

1 szklanka mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka kakao

1  jajko

mniej niż pół szklanki wiśni (mogą być z kompotu, świeże, lub rozmrożone - powinny być odsączone z nadmiaru wody) - w całości lub połówkach do ciasta (u mnie królowały czereśnie)

 

Wiśnie (czereśnie) (1/4 szklanki) dokładnie osuszyć, odpestkować. Zmiksować blenderem z kompotem lub syropem. Do garnuszka włożyć masło, czekoladę, cukier, Kirsch (u mnie nalewka ;), podgrzewać, aż do rozpuszczenia składników, na małym ogniu. Ostudzić.

Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać z ostudzoną masą, dodać jajko, wymieszać, aż masa będzie gładka. Na końcu wrzucić wiśnie (mniej niż pół szklanki), wymieszać.

Ciasto rozłożyć do papilotek, do każdej nakładając masę do połowy wysokości papilotki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.

Dodam, że papilotki były mojej produkcji ;) niektóre babeczki wyszły troszeczkę pokraczne, ale to tylko dodało im uroku.

                           

Według Dorotus, na wierzchu babeczki powinno być baaardzo dużo bitej śmietany i dużo wiśni. Moja wersja ma na sobie łyżkę twarożku waniliowego i czereśnie.   

                             

Niektóre posypałam tylko cukrem pudrem.

                            

 

                             

 

                            

 

czwartek, 09 czerwca 2011
Muffinki z żurawinami

Muffinki – szybkie, bardzo dobre, zdrowe. Do przekąski w połączeniu z kawą, herbatą lub kakao…można jeść codziennie. Skorzystałam z tego przepisu.

Polecam!

Składniki:

2 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1 szklanka świeżej, mrożonej lub suszonej żurawiny (u mnie suszona)

3/4 szklanki maślanki

1/3 szklanki mleka

60g roztopionego masła

1 duże jajko

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka przyprawy korzennej

 

Sposób wykonania:

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre.

Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać, ciasto powinno być grudkowate, nie wymieszane na gładką masę.

Nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.

Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzić.

 

Jako, że żurawina, jako że każdego ranka – przepis dodaję do akcji „Jedzenie z muzyką tle”.

Przygotowując zasłuchiwałam się w piosenkę The Cranberries Every morning (Żurawina "każdego ranka":)

Pozwolicie, że jeszcze coś wrzucę z repertuaru The Cranberries?

 

poniedziałek, 09 maja 2011
Muffinki z coca-colą

Robiłam już kilkakrotnie – jednak w końcu udało mi się przygotować dokumentację fotograficzną..

Maleńkie cudeńka do popołudniowej kawy lub herbaty. W oryginalnym przepisie, muffinki te są udekorowane polewą czekoladową i wisienkami koktajlowymi.

Są pyszne bez polewy, wystarczy dodatek ciepłego napoju.. choć następnym razem napewno jakos udekoruje..

Potrzebujemy

200 gmąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 płaskie łyżki kakao (1 łyżka = 15 ml)

160 gciemnego cukru muscovado (u mnie 8 łyżek ciemnego drobnego cukru demerera + 1 łyżka białego cukru)

150 ml napoju gazowanego typu Coca - Cola

100 ml oleju słonecznikowego

2 jajka

1 łyżka cherry brandy (opcjonalnie, u mnie nalewka wiśniowa ok. 4 łyżek) 

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, kakao, cukier. 

W drugim mokre - roztrzepane jajka, colę, olej, cherry brandy.

Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.

 

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 200ºC około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wystudzić na kratce. 

Według uwagi Dorotus, zmieniając colę na wodę gazowaną, można zwiększyć ilość cukru.

 

Smacznego :)

 

niedziela, 01 maja 2011
Muffinki z jagodami

Szybko, smacznie z tego co jest akurat znalazło się pod ręką. Oprócz jagód, bo te były w zamrażalniku :)

We współpracy z moją Siostrzenicą :* powstały te proste i zarazem pyszne muffinki...

Z przepisu Dorotki z naszymi modyfikacjami. Bardzo polecam, na niedzielne popołudnie.

Dziś zrobione i dziś zjedzone :)

 

 

Potrzebujemy następujących składników:

  • 300 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g miałkiego brązowego cukru (u mnie zwykły cukier biały)
  • 150 g świeżych lub mrożonych jagód (u mnie odrobina więcej mrożonych jagód)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 180 ml maślanki (u mnie 1 jogurt jagodowy 150 ml oraz śmietana kesemka 200 ml
  • 125 ml oleju

W jednym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier.

W drugim mokre: jajko, maślankę, olej.

Połączyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników (powstałe ciasto jest dość gęste).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.

Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC (ważne: do suchego patyczka).

Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce.

Smacznego :)

 

 

 

 



Tagi: jagody
16:49, anus77 , Muffinki
Link Komentarze (8) »
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie