wtorek, 24 maja 2011
Boeuf Strogonow

Kiedy zrobiłam to danie, nasłuchałam się pochwał jakie to ono bardzo dobre. Nie mogę przedstawić smaku…może zdjęcia przekonają Was do spróbowania…jakość może nie najlepsza, ale kubki smakowe Waszych podniebień oszaleją!

Tak bynajmniej było w moim przypadku ;)

W moim i mojego prywatnego krytyka kulinarnego :)

Polecam!

 

Potrzebujemy:

50 dag polędwicy wołowej

25 dag pieczarek

cebula

3 łyżki oleju

½ szklanki śmietany

½ łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

łyżka mąki

natka pietruszki

sól, pieprz

 

A wykonanie jest bardzo proste:

Mięso pokroić w paski, oprószyć mąką, obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do rondla.

Cebulę obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać do mięsa.

Podlać wodą, dusić, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać pieprz, paprykę, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Zagotować. Posypać natką.

My zjedliśmy z ryżem. Można podać z pieczywem lub z kluskami śląskimi.

Gorąco polecam!

 

Przepis wyszukany w książeczce pt. „Obiad w dwa kwadranse” Teodozji Piliszek.

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie