poniedziałek, 06 czerwca 2011
Sernik na francuskim spodzie

Jedna z tych rzeczy które, chcemy zrobić szybko… bo na przykład za parę minut mają zjawić się niespodziewani wcześniej goście :).

Sernik jest wilgotny, nie jest ciężki a gorzki smak polewy stanowi ciekawy akcent całości. Ochrzczony został mianem brzydala, jednak co do smaku - jako ten ze smakowitszych ;)

Polecam do kawy lub herbaty… lub do zimnego napoju.

Potrzebujemy:

Na ciasto:

płat gotowego ciasta francuskiego

Ciasto francuskie ułożyć na blaszce, podpiec ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

 

Na masę:

600 g trzykrotnie zmielonego twarogu (ja użyłam wiaderkowego)

80 g masła

120 g cukru

2 żółtka

3-4 łyżki mleka

opakowanie budyniu śmietankowego

80 g rodzynek (u mnie namoczone w likierze Amaretto)

kilka kropel aromatu waniliowego

można dodać owoce kandyzowane

Ser utrzeć z masłem, cukrem i żółtkami. Budyń rozprowadzić w mleku. Dodać do masy serowej. Wsypać rodzynki, aromat i wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec 45 minut w temperaturze 200°C.

Polewa:

4 łyżki masła

4 łyżki kakao

4 łyżki mleka

Wszystkie składniki podgotować na małym ogniu. Letnią polewą polać ostudzony sernik. Można również polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Sernik ten dodaję do akcji Sernikowo II edycja letnia

 

piątek, 03 czerwca 2011
Szarlotka z białym serem

Gorące – bardzo dobre. Lekko ciepłe – jeszcze lepsze…wystudzone – doskonałe :)

Przepis od Agi z tego blogu

Dodatkowo: wilgotne, jabłkowo-serowe…

My byliśmy zachwyceni… Następnym razem zrobię w troszkę większej blaszce – będzie wyższe.

Polecam!

Składniki:

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

200g mielonego twarogu

2 jaja

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 łyżeczki soli

3 łyżeczki cynamonu

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jabłka 

 

Wykonanie:

3/4 szklanki cukru zmiksować dokładnie z olejem i twarożkiem.

Dodawać po jednym jajku i miksować.

Dodać wszystkie suche składniki (w tym 2 łyżeczki cynamonu) i gdy się połączą, dodać obrane i pokrojone w małe cząstki jabłka. Całość masy przełożyć do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Wierzch ciasta posypać pozostałym cukrem (1/4 szklanki) i cynamonem. Piec ok. 40-50 minut w 175ºC.

 

środa, 01 czerwca 2011
Sernik w czekoladowym cieście

Kto uwielbia serniki, powinien skusić się na tą propozycję!

Smak - obłędny! Widok upieczonego i pokrojonego ciasta - przepiękny!

Podkusiła mnie propozycja Sary z tego blogu. Nie mogłam się napatrzeć na jej serniczek i postanowiłam go wypróbować...

Długo zachowuje świeżość, świetna kompozycja czekolady i sera...Niebo w gębie ;)

Będę do niego wracać, bo warto!

Baaardzo mocno polecam! A Tobie Saro dziękuję za inspirację!

Składniki podaję za autorką, która zmieniła proporcje związane z masą serową z tego przepisu.

Składniki na ciasto czekoladowe:

1 szklanka mleka

125g masła

2 czubate łyżki kakao

3/4 szklanki cukru

50g połamanej gorzkiej czekolady

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 jajka (białka i żółtka osobno)


Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika, ostudzić. Mąkę i sodę przesiać. Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).


Składniki na masę serową:

1000g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam sera z wiaderka)

5 jajek (żółtka i białka osobno)

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

1,5 łyżki mąki pszennej

1 mały budyń waniliowy

65g masła, miękkiego lub roztopionego


Twaróg, żółtka, cukier, mąki, ekstrakt, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z murzynka. Ubite białka podzielić na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej. Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywamy masą czekoladową, potem serową, itd. do wykończenia obu ciast.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie. Ciasto równie dobrze smakuje ciepłe, jak i ostudzone.

Sernik dodaję do akcji Sernikowo II

src="http://i53.tinypic.com/2qnxjwp.jpg">>

 

 

czwartek, 26 maja 2011
Sernik zwany wiedeńskim

Może powinno być sernik wiedeński…?

Moja propozycja jest na spodzie, a sernik wiedeński jaki miałam kieeedyś - dawno temu próbować (ze sklepu) był bez spodu.

Mój serniczek ma troszeczkę inną kompozycję smakową niż ten ze sklepu…jest po prostu lepszy ;)

Ciasto jest dosyć proste w wykonaniu. Prezentowany smakołyk nie ma polewy - ostatnio rezygnuję z wszelkiego rodzaju polew. Redukuję ilość słodkości ;)

 

Składniki na ciasto:

1 ½ szklanki mąki krupczatki

niecałe ½ kostki masła lub margaryny

5 płaskich łyżek cukru pudru

2 żółtka

 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść, owinąć w ściereczkę lub folię i wstawić do lodówki na ok. godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki blat, włożyć do formy i podpiec w nagrzanym piekarniku. Gdy ostygnie, posmarować marmoladą lub dżemem.

 

Masa serowa:

½ kg odciśniętego twarogu

1 ½ szklanki cukru

2/3 kostki masła

½ szklanki mąki

4 jaja

zapach cytrynowy lub pomarańczowy

starta skórka pomarańczowa lub cytrynowa (pominęłam)

 

Dodatkowo: ulubiona marmolada

 

Żółtka oddzielić od białek, cukier podzielić na dwie części. Z jedną utrzeć żółtka, drugą dodać do ubijanej piany z białek. Ser utrzeć, dodać otarte żółtka, ubitą pianę, olejek zapachowy i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Rozsmarować równą warstwą na podpieczony spód z marmoladą. Piec w temperaturze 170ºC przez mniej więcej godzinę. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.

 

 

Polewa: (pominęłam)

4 łyżki cukru

2 łyżki margaryny

1 łyżka kakao

1 łyżka wody 

Masło roztopić w rondelku, dodać pozostałe składniki. Całość mieszać i podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru. Wylać jeszcze ciepła na wierzch ciasta.

 

Serniczek oczywiście przypisuję do akcji Sernikowo II - edycja letnia

src="http://i53.tinypic.com/2qnxjwp.jpg">>

czwartek, 30 grudnia 2010
Sernik z rosą

Przywitam wszystkich blogowiczów i szperaczów w internecie pysznym sernikiem. Zdjęcie już niedługo...Na Sernik z rosą widziałam wiele przepisów, ale to właśnie, jest według mnie najprostsze i najlepsze. Przepis dostałam po wielu "bojach" od koleżanki z pracy. Kiedy tylko częstuję tym sernikiem, zawsze słyszę taki komentarz: "rozpływa się w ustach!!!". To prawda, skosztujcie!!!

 

 

 

 

Ciasto:

2 szklanki mąki

1 margaryna

3 żółtka

1/2 szklanki cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki wymieszać i wylepić blachę.

 

Masa serowa:

75 dag sera (ser zmielony, im bardziej zmielony tym lepszy:) może być z wiaderka)

3 całe jajka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy

sok z 1 cytryny

1/2 szklanki oleju

2 szklanki mleka

Ser+jaja+cukier+budyń+sok z cytryny zmiksować. Pomału wlewać olej i mleko ciągle miksując. Gotową masę wylać na ciasto*.

 

Piana z białek i cytryny:

3 białka

1/2 szklanki cukru

odrobina soku z cytryny (ja zawsze wyciskam sok z prawie połowy cytryny)

 

Piec 75 minut w temperaturze 180-190 °C.

UWAGA:

Na 15 minut przed końcem wylać na ciasto pianę ubitą z białek.

Smacznego :)

* Ja nie podpiekam spodu, na surowe ciasto wylewam masę serową - gwarantuję, że sernik się uda. Każdemu.

 

 

 

Tagi: rosa ser
14:46, anus77 , Serniki
Link Komentarze (5) »
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie