środa, 02 maja 2012
KEKS

Autorka przepisu podaje informacje, że można dodać wszystkie ulubione bakalie.
W przepisie jest ich przykładowy zestaw.
Co nieco pominęłam, zamiast rumu dodałam 2 łyżki wódki.. nie ominęła mnie za to uczta podniebienia!
Keks jest godny polecenia i wypróbowania!

 




Przepis z książki „Kuchnia wegetariańska” Katarzyny Rozmysłowicz.

Składniki:

½ kostki masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 i ½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (pominęłam)
10 łyżek rodzynek
5 łyżek pokrojonych daktyli
5 łyżek pokrojonej suszonej moreli (mój dodatek)
5 łyżek posiekanych migdałów (dodałam płatki migdałów)
4 łyżki wiśni z konfitury (pominęłam)
2 łyżki rumu (dodałam 2 łyżki gorzkiej żołądkowej)
Po szczypcie curry, cynamonu i imbiru (pominęłam)

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakalie, konfitury, rum i przyprawy.
Dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Musiałam piec dłużej, ok. 1h 20 m.
(do tzw. suchego patyczka – zwłaszcza miejsce "pęknięcia")

 

 

Smacznego!






| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie