sobota, 19 maja 2012
KRUCHE PALUSZKI W BIAŁO-CZARNEJ CZEKOLADZIE

Pobawić się przy przygotowywaniu ciastek? Czemu nie!
Najpierw rolowanie, później czekanie aż się upieką, następnie dekorowanie..
Myślałam że robi się je „ekspresowo” nie myślałam że tyle z nimi zabawy ;-)
Polecam gdy chcemy się odprężyć.. smaczne gdy popija się je świeżo wyciskanym sokiem..
np. z mandarynek..

 


 

200 g masła
70 d cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
170 g mąki pszennej
95 g skrobi
szczypta soli
niecała tabliczka czekolady gorzkiej i białej


Mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.
Dodajemy aromat waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy przesiane mąki. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką o przekroju 1 cm i wyciskamy 7 centymetrowe ciastka bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem. Moja tylka nie była w stanie „wycisnąć” ciasta – dlatego rolowałam w dłoniach i układałam na blasze. Odstępy pomiędzy ciasteczkami powinny wynosić około 5 centymetrów. Pieczemy 12 – 15 minut do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia. Wyjmujemy wraz z blachą i pozostawiamy na niej przez 5 minut. Studzimy na kratce. Czekoladę  łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, płynną przekładamy do worków cukierniczych i najmniejszą tylką dekorujemy ciasteczka. Szarlotek proponuje przenieść czekoladę do małych woreczków, odciąć końcówki i ozdabiać. Następnie pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.

Źródło inspiracji  

Bez białej czekolady też wyglądały uroczo ;)

A tu już z białą czekoladą ;)

Polecam!

środa, 09 maja 2012
CIASTECZKA Z MARMOLADĄ

Ciastka które można szybko przygotować?
Te robi się z szybkością światła ;)
Wyciskanie bez tylki też szybko zleciało.. „wzroki” uzupełniłam wykałaczką.
Starałam się nadać im wdzięczny kształt ;) – może nie tak urokliwe jak w oryginale – ale jeżeli tak samo pyszne - polecam!!!




Przepis cytuję za autorką:
Składniki na 2 blaszki ciastek:
220 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (zamiast dałam opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
szczypta soli
kilka łyżek twardej marmolady (ja dałam miękką marmoladę wieloowocową)

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając.

Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii – w moim przypadku cukier z prawdziwą wanilią, zmiksować.
Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę.
Dorotus76 radzi aby masę ciasteczkową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką Wilton 1M. Mi nie wychodziło ciasto przez tylkę – dlatego wyciskałam bez tylki.
Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyciskać ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady.
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Ja musiałam piec 15 min.
Wyjąć i wystudzić na kratce.

Według uwagi autorki przepisu warto skorzystać z maszynki do ciastek, wyciskanie jest dużo prostsze – tak też zrobię następnym razem.. mam w planie zakupić maszynkę do wyciskania ciastek.

Zrobione samemu w domu – smakują lepiej niż te kupione w sklepie.





piątek, 27 kwietnia 2012
FLORENTYNKI

Słodkie dzięki odrobinie miodu..

Kwaskowate dzięki odrobinie żurawiny..

Całość wieńczą delikatne płatki migdałów..

Ma ktoś ochotę na Florentynkę?

:)

 


 

Przepis z książki Agaty Królak "Ciasta, ciastka i takie tam".

 

Składniki:


100 g płatków migdałowych (ja dałam 120 g płatków)

75 g suszonej żurawiny (ja dałam 150 g żurawiny)

40 g mąki

2 łyżki syropu lub miodu (ja dałam miód)

2 łyżki skórki pomarańczowej (pominęłam)

40 g masła

2 łyżki cukru brązowego (z braku brązowego dałam biały)

100 g gorzkiej czekolady

Wymieszać razem płatki, żurawinę i skórkę.

Rozpuścić masło, cukier i miód – do zagotowania.

Następnie zdjąć z ognia i wymieszać z resztą składników.

Ciasto nakładać łyżką na blachę.

Piec 8-10 minut w temp. 160 st. C

Czekoladę rozpuścić.

W rozpuszczonej czekoladzie maczać spód ostygniętych ciastek.

Ułożyć czekoladą do góry, aż zastygnie.

Gotowe!

 

Świetnie smakują dnia następnego!


 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie