piątek, 20 maja 2011
Pan con Tomate - Chleb z pomidorem

Danie wprost z Katalonii. Prawdopodobnie popularne było już w XIX wieku..

Bardzo proste w wykonaniu..łagodzi nagły napad głodu oraz dobre jako przekąska do oglądania telewizji..szczególnie wyścigów F1.

Danie to zgłaszam do akcji …F1 w kuchni.

 

Potrzebujemy:

Kilka kromek czerstwego chleba lub bagietki (w zależności od zapotrzebowania)

2 duże dojrzałe pomidory

2 duże ząbki czosnku przekrojone na pół

Oliwa z oliwek extra virgin

Łyżka masła

Sól do smaku (ja pominęłam)

 

Sposób wykonania:

Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Smażymy kromki.

 

Innym sposobem zrobienia grzanek jest podpieczenie kromek w piekarniku.

Gorące grzanki smarujemy obficie połową główki  czosnku.

 

Następnie smarujemy przekrojonym pomidorem.

 

Podajemy z serem, szynką lub zjadamy same grzanki. Moje były mocno czosnkowe, bo takie lubimy :-)

Polecam!

 

 

F1 od kuchni










 



| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie