niedziela, 03 kwietnia 2011
Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką

Mój pierwszy w życiu drożdżowy wypiek. Dzięki dokładnej instrukcji Dorotus76 ciasto nie miało prawa mi nie wyjść... ;-)

Cóż mogę rzec...baaardzo polecam, jest pyszne/smaczne, doskonale świeże w dniu następnym...

Szaleństwo dla podniebienia!

Dorotko! Dziękuję za przepis i inspirację :)


Przepis podaję za autorką:

Składniki na 2 duże strucle:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (ja użyłam pszennej tortowej)
  • pół szklanki letniej maślanki lub kefiru
  • 2 duże jajka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła, roztopionego (około 60 g)
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • skórka otarta z 1 cytryny i sok z niej wyciśnięty

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

 

Nadzienie z twarogu:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 żółtka
  • 1/2 - 2/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • skórka kandyzowana z cytryny, ilość wedle uznania (ja pominęłam)

Przygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść widelcem lub jak Dorotka - tłuczkiem do ziemniaków) i wymieszać (nie ma konieczności mielenia twarożku).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć połowę przygotowanego nadzienia, tylko na środku, wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zwinąć w roladę, składając na 3 części (dokładną instrukcję składania ciasta znajdziecie na blogu Moje Wypieki).

Gotowe strucle ułożyć na blaszce (27 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Pomiędzy struclami położyć również papier do pieczenia, by się nie zetknęły podczas pieczenia (najlepiej zwinąć go w rolkę). Przed samym pieczeniem strucle naciąć wzdłuż ostrym nożem, prawie do samej blaszki (nie przecinając końców strucli, należy zostawić około 5 cm z każdej strony nie rozcięte), posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać kruszonką. Ja ułożyłam na większej blaszce, takiej z piekarnika… ciasto za dużo urosło :- ). Gotową do pieczenia struclę posmarowałam tylko jajkiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z wanilią (można zastąpić 8 g cukru waniliowego – ja użyłam 16 g cukru waniliowego)
  • 60 g masła, roztopionego

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować je w kruszonkę.

 

 

 

Smacznego!

 

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie