poniedziałek, 24 grudnia 2012
Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam samych radosnych chwil.. nowych pomysłów na kucharzenie i spełnienia marzeń!
sobota, 19 maja 2012
KRUCHE PALUSZKI W BIAŁO-CZARNEJ CZEKOLADZIE
Pobawić się przy przygotowywaniu ciastek? Czemu nie!
200 g masła Bez białej czekolady też wyglądały uroczo ;) A tu już z białą czekoladą ;) Polecam!
środa, 09 maja 2012
CIASTECZKA Z MARMOLADĄ
Ciastka które można szybko przygotować? Przepis cytuję za autorką: Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii – w moim przypadku cukier z prawdziwą wanilią, zmiksować. Według uwagi autorki przepisu warto skorzystać z maszynki do ciastek, wyciskanie jest dużo prostsze – tak też zrobię następnym razem.. mam w planie zakupić maszynkę do wyciskania ciastek. Zrobione samemu w domu – smakują lepiej niż te kupione w sklepie.
środa, 02 maja 2012
KEKS
Autorka przepisu podaje informacje, że można dodać wszystkie ulubione bakalie.
Smacznego!
piątek, 27 kwietnia 2012
FLORENTYNKI
Słodkie dzięki odrobinie miodu.. Kwaskowate dzięki odrobinie żurawiny.. Całość wieńczą delikatne płatki migdałów.. Ma ktoś ochotę na Florentynkę? :)
Przepis z książki Agaty Królak "Ciasta, ciastka i takie tam".
Składniki:
75 g suszonej żurawiny (ja dałam 150 g żurawiny) 40 g mąki 2 łyżki syropu lub miodu (ja dałam miód) 2 łyżki skórki pomarańczowej (pominęłam) 40 g masła 2 łyżki cukru brązowego (z braku brązowego dałam biały) 100 g gorzkiej czekolady Wymieszać razem płatki, żurawinę i skórkę. Rozpuścić masło, cukier i miód – do zagotowania. Następnie zdjąć z ognia i wymieszać z resztą składników. Ciasto nakładać łyżką na blachę. Piec 8-10 minut w temp. 160 st. C Czekoladę rozpuścić. W rozpuszczonej czekoladzie maczać spód ostygniętych ciastek. Ułożyć czekoladą do góry, aż zastygnie. Gotowe!
Świetnie smakują dnia następnego!
piątek, 09 marca 2012
Come back
Witajcie.. Planuję wiosenny come back do blogowania. Mam sterte przepisów do wypróbowania i zastanawiam się..co najpierw.. Moze macie jakieś pomysły? Co chcielibyście aby pojawiło się na nowym, świeżym, wiosennym blogu? Coć słodkiego? Może propozycja obiadu może śniadania? Mogę liczyć na Waszą pomoc?? anus77
poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Jagodziak z kruszonką
Potrzebowałam przepisu, który mi stworzy ciasto szybko i bez użycia masła/margaryny.. No i znalazłam.. W oryginalnym przepisie Aga przygotowała to ciasto z wiśniami. Pyszne, wilgotne a w mojej wersji mocno nadziane jagodami ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 250ml maślanki/kefiru (ja użyłam kwaśnego mleka) 125ml oleju 3 jajka 2 1/2 szkl. mąki pszennej 100g cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 3 podwójne garści jagód (u mnie mrożone)
Kruszonka: 50g mąki 30g masła 2 łyżki cukru Foremkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę, mąkę, masło i cukier rozetrzeć palcami, tak żeby powstały okruchy. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać łyżką lub zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przelać do foremki, na wierzchu ułożyć jagody i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 60 minut.
czwartek, 28 lipca 2011
Makaron z kurczakiem i warzywami
Dania makaronowe zawsze robię, gdy brak czasu na wszystko... Taka ich zaleta - parę minut i gotowe. Dziś polecam Wam makaron z kurczakiem i warzywami z tego przepisu z moimi malutkimi zmianami :) Z poniższych składników mieliśmy makaronową ucztę na dwa dni ;) Składniki: około 250 -300g makaronu „świderki” lub „rurki” około 400g filetów z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego (równie dobrze może być świeży lub mrożony) lub 1 puszka kukurydzy lub pół na pół 1 puszka marchewki lub fasolki konserwowej (równie dobrze może być świeża, podgotowana wcześniej) ja użyłam połączenia groszku z marchewką ze słoiczka 1 duża czerwona papryka (lub innego koloru, jakiego brakuje w zapiekance) kilka pieczarek 2 łyżki kwaśnej śmietany garść posiekanej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, curry, pieprz cayenne około 200g sera żółtego (ser pominęłam)
Wykonanie: Makaron zagotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą. Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Filety z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub kostkę. Posolić, oprószyć curry, usmażyć na oleju. Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć ostudzony makaron, wszystkie przygotowane warzywa, usmażonego kurczaka, śmietanę, doprawić lekko pieprzem. Wymieszać. Posypać startym na tarce lub prościej - wyłożyć na górę pokrojony ser żółty Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Podawać gorące. Na tym zdjęciu wierszowana wersja przepisu ;)
środa, 27 lipca 2011
Śledź w duecie z cebulką
Śledzie występują w moim jadłospisie dość często. Lubię na przykład położyć śledzia na kromce świeżego chleba wysmarowanego masłem… lubię dodawać śledzia do sałatek… Dzisiejsza moja propozycja to śledź w duecie z cebulką. Potrawa prosta, szybka i smaczna. No chyba że ktoś nie lubi śledzia… Składniki: 3-4 płaty śledzia 1 mała cebula czerwona 1 mała cebula biała kilka kropli octu winnego
Płaty kroimy na małe kawałeczki. Cebulę kroimy w talarki, kropimy octem winnym. Odstawiamy na kilka minut. Następnie łączymy wszystkie składniki i gotowe.
wtorek, 19 lipca 2011
Biszkopt z jagodami
Przepis na ten biszkopt podawałam już na blogu...Zawsze się sprawdza, w zależności od rodzaju owoców jakie dodamy... Moja dzisiejsza propozycja jest z jagodami. Jeszcze zeszłorocznymi, mrożonymi, ilość dowolna. Zazwyczaj jak dosypuję owoce, myślę, że przedobrzę i będzie klapa - jenakże zawsze po upieczeniu mam niedosyt i żałuję, że nie dosypałam więcej... Polecam gdy zjawią się niespodziewani goście oraz zawsze wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego :) Składniki na dużą porcję: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 6 białek 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia ulubione sezonowe owoce - ilość dowolna Utrzeć cukier z żółtkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ubić białka i dodać do ciasta. Rozłożyć na cieście ulubione owoce. Piec około 40 minut w temperaturze 180-190 ºC lub do tzw. suchego patyczka. Można też wszystkie składniki zmiksować, uzyskując gładką, jednolitą masę. Polecam! |
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
ULUBIONE:
Tagi
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
|