poniedziałek, 24 grudnia 2012
Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam samych radosnych chwil.. nowych pomysłów na kucharzenie i spełnienia marzeń!

sobota, 19 maja 2012
KRUCHE PALUSZKI W BIAŁO-CZARNEJ CZEKOLADZIE

Pobawić się przy przygotowywaniu ciastek? Czemu nie!
Najpierw rolowanie, później czekanie aż się upieką, następnie dekorowanie..
Myślałam że robi się je „ekspresowo” nie myślałam że tyle z nimi zabawy ;-)
Polecam gdy chcemy się odprężyć.. smaczne gdy popija się je świeżo wyciskanym sokiem..
np. z mandarynek..

 


 

200 g masła
70 d cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
170 g mąki pszennej
95 g skrobi
szczypta soli
niecała tabliczka czekolady gorzkiej i białej


Mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.
Dodajemy aromat waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy przesiane mąki. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką o przekroju 1 cm i wyciskamy 7 centymetrowe ciastka bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem. Moja tylka nie była w stanie „wycisnąć” ciasta – dlatego rolowałam w dłoniach i układałam na blasze. Odstępy pomiędzy ciasteczkami powinny wynosić około 5 centymetrów. Pieczemy 12 – 15 minut do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia. Wyjmujemy wraz z blachą i pozostawiamy na niej przez 5 minut. Studzimy na kratce. Czekoladę  łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, płynną przekładamy do worków cukierniczych i najmniejszą tylką dekorujemy ciasteczka. Szarlotek proponuje przenieść czekoladę do małych woreczków, odciąć końcówki i ozdabiać. Następnie pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.

Źródło inspiracji  

Bez białej czekolady też wyglądały uroczo ;)

A tu już z białą czekoladą ;)

Polecam!

środa, 09 maja 2012
CIASTECZKA Z MARMOLADĄ

Ciastka które można szybko przygotować?
Te robi się z szybkością światła ;)
Wyciskanie bez tylki też szybko zleciało.. „wzroki” uzupełniłam wykałaczką.
Starałam się nadać im wdzięczny kształt ;) – może nie tak urokliwe jak w oryginale – ale jeżeli tak samo pyszne - polecam!!!




Przepis cytuję za autorką:
Składniki na 2 blaszki ciastek:
220 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (zamiast dałam opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
szczypta soli
kilka łyżek twardej marmolady (ja dałam miękką marmoladę wieloowocową)

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając.

Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii – w moim przypadku cukier z prawdziwą wanilią, zmiksować.
Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę.
Dorotus76 radzi aby masę ciasteczkową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką Wilton 1M. Mi nie wychodziło ciasto przez tylkę – dlatego wyciskałam bez tylki.
Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyciskać ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady.
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Ja musiałam piec 15 min.
Wyjąć i wystudzić na kratce.

Według uwagi autorki przepisu warto skorzystać z maszynki do ciastek, wyciskanie jest dużo prostsze – tak też zrobię następnym razem.. mam w planie zakupić maszynkę do wyciskania ciastek.

Zrobione samemu w domu – smakują lepiej niż te kupione w sklepie.





środa, 02 maja 2012
KEKS

Autorka przepisu podaje informacje, że można dodać wszystkie ulubione bakalie.
W przepisie jest ich przykładowy zestaw.
Co nieco pominęłam, zamiast rumu dodałam 2 łyżki wódki.. nie ominęła mnie za to uczta podniebienia!
Keks jest godny polecenia i wypróbowania!

 




Przepis z książki „Kuchnia wegetariańska” Katarzyny Rozmysłowicz.

Składniki:

½ kostki masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 i ½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (pominęłam)
10 łyżek rodzynek
5 łyżek pokrojonych daktyli
5 łyżek pokrojonej suszonej moreli (mój dodatek)
5 łyżek posiekanych migdałów (dodałam płatki migdałów)
4 łyżki wiśni z konfitury (pominęłam)
2 łyżki rumu (dodałam 2 łyżki gorzkiej żołądkowej)
Po szczypcie curry, cynamonu i imbiru (pominęłam)

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakalie, konfitury, rum i przyprawy.
Dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Musiałam piec dłużej, ok. 1h 20 m.
(do tzw. suchego patyczka – zwłaszcza miejsce "pęknięcia")

 

 

Smacznego!






piątek, 27 kwietnia 2012
FLORENTYNKI

Słodkie dzięki odrobinie miodu..

Kwaskowate dzięki odrobinie żurawiny..

Całość wieńczą delikatne płatki migdałów..

Ma ktoś ochotę na Florentynkę?

:)

 


 

Przepis z książki Agaty Królak "Ciasta, ciastka i takie tam".

 

Składniki:


100 g płatków migdałowych (ja dałam 120 g płatków)

75 g suszonej żurawiny (ja dałam 150 g żurawiny)

40 g mąki

2 łyżki syropu lub miodu (ja dałam miód)

2 łyżki skórki pomarańczowej (pominęłam)

40 g masła

2 łyżki cukru brązowego (z braku brązowego dałam biały)

100 g gorzkiej czekolady

Wymieszać razem płatki, żurawinę i skórkę.

Rozpuścić masło, cukier i miód – do zagotowania.

Następnie zdjąć z ognia i wymieszać z resztą składników.

Ciasto nakładać łyżką na blachę.

Piec 8-10 minut w temp. 160 st. C

Czekoladę rozpuścić.

W rozpuszczonej czekoladzie maczać spód ostygniętych ciastek.

Ułożyć czekoladą do góry, aż zastygnie.

Gotowe!

 

Świetnie smakują dnia następnego!


 

piątek, 09 marca 2012
Come back

Witajcie..

Planuję wiosenny come back do blogowania.

Mam sterte przepisów do wypróbowania i zastanawiam się..co najpierw..

Moze macie jakieś pomysły?

Co chcielibyście aby pojawiło się na nowym, świeżym, wiosennym blogu?

Coć słodkiego? Może propozycja obiadu może śniadania?

Mogę liczyć na Waszą pomoc??

anus77

 

poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Jagodziak z kruszonką

Potrzebowałam przepisu, który mi stworzy ciasto szybko i bez użycia masła/margaryny..

No i znalazłam..

W oryginalnym przepisie Aga przygotowała to ciasto z wiśniami.

Pyszne, wilgotne a w mojej wersji mocno nadziane jagodami ;)

Polecam!

Składniki: 

Ciasto:

250ml maślanki/kefiru (ja użyłam kwaśnego mleka)

125ml oleju

3 jajka

2 1/2 szkl. mąki pszennej

100g cukru

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ok. 3 podwójne garści jagód (u mnie mrożone)

 

Kruszonka:

50g mąki 

30g masła

2 łyżki cukru 

Foremkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować kruszonkę, mąkę, masło i cukier rozetrzeć palcami, tak żeby powstały okruchy.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać łyżką lub zmiksować na najmniejszych obrotach miksera.

Ciasto przelać do foremki, na wierzchu ułożyć jagody i posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 60 minut. 

 

czwartek, 28 lipca 2011
Makaron z kurczakiem i warzywami

Dania makaronowe zawsze robię, gdy brak czasu na wszystko...

Taka ich zaleta - parę minut i gotowe. Dziś polecam Wam makaron z kurczakiem i warzywami z tego przepisu z moimi malutkimi zmianami :)

Z poniższych składników mieliśmy makaronową ucztę na dwa dni ;)

Składniki:

około 250 -300g makaronu „świderki” lub „rurki”

około 400g filetów z kurczaka

1 puszka groszku konserwowego (równie dobrze może być świeży lub mrożony) lub 1 puszka kukurydzy lub pół na pół

1 puszka marchewki lub fasolki konserwowej (równie dobrze może być świeża, podgotowana wcześniej) ja użyłam połączenia groszku z marchewką ze słoiczka

1 duża czerwona papryka (lub innego koloru, jakiego brakuje w zapiekance)

kilka pieczarek

2 łyżki kwaśnej śmietany

garść posiekanej natki pietruszki

przyprawy: sól, pieprz, curry, pieprz cayenne

około 200g sera żółtego (ser pominęłam)

 

Wykonanie:

Makaron zagotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą.

Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.

Filety z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub kostkę. Posolić, oprószyć curry, usmażyć na oleju.

Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć ostudzony makaron, wszystkie przygotowane warzywa, usmażonego kurczaka, śmietanę, doprawić lekko pieprzem. Wymieszać.

Posypać startym na tarce lub prościej - wyłożyć na górę pokrojony ser żółty

Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Podawać gorące.

Na tym zdjęciu wierszowana wersja przepisu ;)

środa, 27 lipca 2011
Śledź w duecie z cebulką

Śledzie występują w moim jadłospisie dość często. Lubię na przykład położyć śledzia na kromce świeżego chleba wysmarowanego masłem… lubię dodawać śledzia do sałatek…

Dzisiejsza moja propozycja to śledź w duecie z cebulką. Potrawa prosta, szybka i smaczna. No chyba że ktoś nie lubi śledzia…

Składniki:

3-4 płaty śledzia

1 mała cebula czerwona

1 mała cebula biała

kilka kropli octu winnego

 

Płaty kroimy na małe kawałeczki.

Cebulę kroimy w talarki, kropimy octem winnym. Odstawiamy na kilka minut.

Następnie łączymy wszystkie składniki i gotowe.

 

 

wtorek, 19 lipca 2011
Biszkopt z jagodami

Przepis na ten biszkopt podawałam już na blogu...Zawsze się sprawdza, w zależności od rodzaju owoców jakie dodamy...

Moja dzisiejsza propozycja jest z jagodami. Jeszcze zeszłorocznymi, mrożonymi, ilość dowolna. Zazwyczaj jak dosypuję owoce, myślę, że przedobrzę i będzie klapa - jenakże zawsze po upieczeniu mam niedosyt i żałuję, że nie dosypałam więcej...

Polecam gdy zjawią się niespodziewani goście oraz zawsze wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego :)


                           

Składniki na dużą porcję:

1,5 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

6 białek

6 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ulubione sezonowe owoce - ilość dowolna

                      

Utrzeć cukier z żółtkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ubić białka i dodać do ciasta. Rozłożyć na cieście ulubione owoce.

Piec około 40 minut w temperaturze 180-190 ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Można też wszystkie składniki zmiksować, uzyskując gładką, jednolitą masę. 

Polecam!

                            

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie