Blog > Komentarze do wpisu
KRUCHE PALUSZKI W BIAŁO-CZARNEJ CZEKOLADZIE

Pobawić się przy przygotowywaniu ciastek? Czemu nie!
Najpierw rolowanie, później czekanie aż się upieką, następnie dekorowanie..
Myślałam że robi się je „ekspresowo” nie myślałam że tyle z nimi zabawy ;-)
Polecam gdy chcemy się odprężyć.. smaczne gdy popija się je świeżo wyciskanym sokiem..
np. z mandarynek..

 


 

200 g masła
70 d cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
170 g mąki pszennej
95 g skrobi
szczypta soli
niecała tabliczka czekolady gorzkiej i białej


Mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.
Dodajemy aromat waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy przesiane mąki. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką o przekroju 1 cm i wyciskamy 7 centymetrowe ciastka bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem. Moja tylka nie była w stanie „wycisnąć” ciasta – dlatego rolowałam w dłoniach i układałam na blasze. Odstępy pomiędzy ciasteczkami powinny wynosić około 5 centymetrów. Pieczemy 12 – 15 minut do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia. Wyjmujemy wraz z blachą i pozostawiamy na niej przez 5 minut. Studzimy na kratce. Czekoladę  łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, płynną przekładamy do worków cukierniczych i najmniejszą tylką dekorujemy ciasteczka. Szarlotek proponuje przenieść czekoladę do małych woreczków, odciąć końcówki i ozdabiać. Następnie pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.

Źródło inspiracji  

Bez białej czekolady też wyglądały uroczo ;)

A tu już z białą czekoladą ;)

Polecam!

sobota, 19 maja 2012, anus77

Polecane wpisy

  • KEKS

    Autorka przepisu podaje informacje, że można dodać wszystkie ulubione bakalie. W przepisie jest ich przykładowy zestaw. Co nieco pominęłam, zamiast rumu dodałam

  • FLORENTYNKI

    Słodkie dzięki odrobinie miodu.. Kwaskowate dzięki odrobinie żurawiny.. Całość wieńczą delikatne płatki migdałów.. Ma ktoś ochotę na Florentynkę? :) Przepis z

  • Come back

    Witajcie.. Planuję wiosenny come back do blogowania. Mam sterte przepisów do wypróbowania i zastanawiam się..co najpierw.. Moze macie jakieś pomysły? Co chcieli

  • Ciasto drożdżowe z powidłami

    Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi śliwkowymi powidłami. Inspirację znalazłam u mojej Siostry :). Składniki: Ciasto: 3 jajka 150 g masła

  • Kopytka

    Kopytka - smaczne, proste i sycące danie kuchni polskiej. Podane z gulaszem czy sosem pieczarkowym (lub innym Waszym ulubionym) smakuje wyśmienicie , do tego su

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
jelka1969
2012/05/19 23:15:56
Ale fajne! Ja z chęcią napiła bym sie do nich herbaty z cytryną. Pozdrawiam!
-
Gość: Tyna, *.ssp.dialog.net.pl
2012/05/19 23:44:28
Na pewno są przesmaczne:)
-
majanaboxing
2012/05/20 00:11:01
Bardzo fajnie wyglądają i z pewnością są przepyszne! :)
-
judik1119
2012/05/24 20:52:50
Jak ich dużo! Ale pychota! :) Już mi ślinka cieknie:)
-
2012/05/27 19:34:37
Ależ ich dużo.... To prawa trochę z nimi pracy, ale kto by zwracał na to uwagę, kiedy tak pachnie podczas pieczenia i rewelacyjnie smakuje :)
-
2012/07/03 22:56:41
słodkie te paluchy :)
-
majanaboxing
2012/09/03 22:30:44
Hop, hop??? Gdzie się podziewasz?
Pozdrawiam:)
-
dorota20w
2012/11/12 13:13:05
pysznie wyglądają
-
2012/11/28 16:33:05
A ja tu próbuję unikać słodkości ;) Wyglądają przepysznie!

Jeśli masz ochotę to zajrzyj - nominowałam Twój blog.
kuchniabeatki.blox.pl/2012/11/Zwierzenia.html
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie