Blog > Komentarze do wpisu
FLORENTYNKI

Słodkie dzięki odrobinie miodu..

Kwaskowate dzięki odrobinie żurawiny..

Całość wieńczą delikatne płatki migdałów..

Ma ktoś ochotę na Florentynkę?

:)

 


 

Przepis z książki Agaty Królak "Ciasta, ciastka i takie tam".

 

Składniki:


100 g płatków migdałowych (ja dałam 120 g płatków)

75 g suszonej żurawiny (ja dałam 150 g żurawiny)

40 g mąki

2 łyżki syropu lub miodu (ja dałam miód)

2 łyżki skórki pomarańczowej (pominęłam)

40 g masła

2 łyżki cukru brązowego (z braku brązowego dałam biały)

100 g gorzkiej czekolady

Wymieszać razem płatki, żurawinę i skórkę.

Rozpuścić masło, cukier i miód – do zagotowania.

Następnie zdjąć z ognia i wymieszać z resztą składników.

Ciasto nakładać łyżką na blachę.

Piec 8-10 minut w temp. 160 st. C

Czekoladę rozpuścić.

W rozpuszczonej czekoladzie maczać spód ostygniętych ciastek.

Ułożyć czekoladą do góry, aż zastygnie.

Gotowe!

 

Świetnie smakują dnia następnego!


 

piątek, 27 kwietnia 2012, anus77

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2012/04/28 06:36:37
Świetne muszą być! :)
Pycha :)
Pozdrowienia
-
2012/04/30 09:36:57
Jeszcze nigdy nie robiłam florentynek :) Wyglądają uroczo :)

Miłego i słonecznego weekendu majowego :)
-
2012/04/30 10:14:59
A kto by nie miał ochoty na takie maleństwo :)
-
2012/06/13 17:59:49
Muszą być pyszne!
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie