Blog > Komentarze do wpisu
Sernik na francuskim spodzie

Jedna z tych rzeczy które, chcemy zrobić szybko… bo na przykład za parę minut mają zjawić się niespodziewani wcześniej goście :).

Sernik jest wilgotny, nie jest ciężki a gorzki smak polewy stanowi ciekawy akcent całości. Ochrzczony został mianem brzydala, jednak co do smaku - jako ten ze smakowitszych ;)

Polecam do kawy lub herbaty… lub do zimnego napoju.

Potrzebujemy:

Na ciasto:

płat gotowego ciasta francuskiego

Ciasto francuskie ułożyć na blaszce, podpiec ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

 

Na masę:

600 g trzykrotnie zmielonego twarogu (ja użyłam wiaderkowego)

80 g masła

120 g cukru

2 żółtka

3-4 łyżki mleka

opakowanie budyniu śmietankowego

80 g rodzynek (u mnie namoczone w likierze Amaretto)

kilka kropel aromatu waniliowego

można dodać owoce kandyzowane

Ser utrzeć z masłem, cukrem i żółtkami. Budyń rozprowadzić w mleku. Dodać do masy serowej. Wsypać rodzynki, aromat i wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec 45 minut w temperaturze 200°C.

Polewa:

4 łyżki masła

4 łyżki kakao

4 łyżki mleka

Wszystkie składniki podgotować na małym ogniu. Letnią polewą polać ostudzony sernik. Można również polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Sernik ten dodaję do akcji Sernikowo II edycja letnia

 

poniedziałek, 06 czerwca 2011, anus77

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
pieczarka_mysia
2011/06/06 08:39:43
Jeszcze nigdy nie robilam, ani nie jadlam sernika na francuskim ciescie, ale koniecznie musze sprobowac bo wyglada mega apetycznie!
Kocham wszystkie serniki, dlatego kazdy jest pyszny!
Gratuluje pieknego wypieku i zycze milego dnia :*
-
anus77
2011/06/06 10:54:52
Dziękuję za te słowa!
Co do serników to mamy identyczne zdanie :)
Buziaki :*
-
kulinarnespotkania
2011/06/07 15:37:07
bardzo fajny serniczek:) chetnie bym sie wprosila na kawaleczek:)
-
judik1119
2011/06/07 20:50:08
Mniam - pyszny serniczek:) Na takim spodzie jeszcze nie próbowałam:)
-
majanaboxing
2011/06/07 21:46:25
Bardzo fajny, smakowity serniczek! Na francuskim spodzie jeszcze nie robiłam.
Pozdrawiam :)
-
anus77
2011/06/08 08:09:25
Z chęcią zaproszę Was na porcyjkę :)
Mnie też zaskoczył ten francuski spód...jednocześnie zachwycił...bo lubię ten rodzaj ciasta.
Dziękuję za odwiedziny :)
-
Gość: Derius, *.dynamic.chello.pl
2012/06/03 20:34:10
Bardzo smakowity, spróbujemy :)
-
Gość: Śniadanie do Łóżka, 95.108.91.*
2013/09/13 19:11:24
Jakoś sobie nie mogę wyobrazić tego smaku... Nigdy by mi nie przyszło do głowy takie wykorzystanie ciasta francuskiego, ale muszę spróbować.
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie