Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki z żurawinami

Muffinki – szybkie, bardzo dobre, zdrowe. Do przekąski w połączeniu z kawą, herbatą lub kakao…można jeść codziennie. Skorzystałam z tego przepisu.

Polecam!

Składniki:

2 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1 szklanka świeżej, mrożonej lub suszonej żurawiny (u mnie suszona)

3/4 szklanki maślanki

1/3 szklanki mleka

60g roztopionego masła

1 duże jajko

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka przyprawy korzennej

 

Sposób wykonania:

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre.

Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać, ciasto powinno być grudkowate, nie wymieszane na gładką masę.

Nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.

Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzić.

 

Jako, że żurawina, jako że każdego ranka – przepis dodaję do akcji „Jedzenie z muzyką tle”.

Przygotowując zasłuchiwałam się w piosenkę The Cranberries Every morning (Żurawina "każdego ranka":)

Pozwolicie, że jeszcze coś wrzucę z repertuaru The Cranberries?

 

czwartek, 09 czerwca 2011, anus77
Tagi: żurawina

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2011/06/09 10:59:06
Mmmm...jak z żurawinami, to ja zabieram jedną :DDD
-
judik1119
2011/06/09 16:25:31
Bardzo takie lubię:) Żurawinki nie dość że pyszne to i zdrowe:)
-
pluskotka
2011/06/09 20:45:05
Zastanawiałam się skąd ten beżowy kolorek, aż doczytałam do przyprawy korzennej. Żurawina czeka w szafce...choć przed chwilą trafiłam na bezy z żurawiną. Będę miała dylemat. :)
-
berrypunch
2011/06/13 21:06:48
Ja zawsze jak mam w domu zurawiny obiecuje sobie ze cos z nich upieke... w efekcie zjadam wszystkie same :)
Kontakt: wsamrazblox.pl@gmail.com
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Pisz swój dziennik w Internecie